woensdag 1 december 2010

Culturele woensdag, 1 december 2010

Gentle Pies



Deze week: Weinig woorden en meer actie!
Kijk zelf maar:





Ciao,

Zach x

Voor boekingen: s.vd.broek@hotmail.com

woensdag 24 november 2010

Culturele woensdag, 24 november 2010


Den Bosch(ebollen)



Anders dan anders hadden we ditmaal 2 weken achtereenvolgend een excursie.
Vandaag zou deze excursie ons leiden naar Den Bosch waar wij op zoek gingen naar de ‘Perfecte Bossche Bol’.

In Den Bosch aangekomen wisten wij niet goed waar we onze queeste moesten beginnen, dus besloten we om maar een flink eind te gaan lopen.
Na om en nabij een uur te hebben gelopen kwamen we aan bij een reusachtig parkeerterrein waaraan een grote, oud uitziende, fabriek grensde.
‘Ha!’ dachten we, daar maken ze vast en zeker de fel begeerde Bossche Boll.
Met die gedachte in ons achterhoofd liepen we de ingang binnen.
We liepen verder het gebouw in. Op een gegeven moment kwamen we een zaal binnen waar een hele hoop mensen zaten. We besloten ons bij de menigte aan te sluiten en erbij te gaan zitten.
Na enige tijd wachten kwam er een man die ons een aantal dingen ging vertellen:



Hij stelde zich voor als landschapsarchitect en begon een heel betoog over de belangen van de waterkringloop en verstedelijking en wat voor invloed dit had op de maatschappij.
Het was een waanzinnig interessant verhaal.
Toen de man klaar was met zijn verhaal werd er een rondleiding gegeven.
We vonden het verhaal zo interessant dat we besloten om ook hier in mee te gaan.

Uit de rondleiding kwam nog eens dubbel en dwars naar voren dat we bij een soort educatief centrum waren aanbeland voor architecten. In dit centrum lieten ze het nieuwste van het nieuwste zien op het gebied van duurzaam bouwen en energie besparen. Het was waanzinnig interessant en de man van wie we de rondleiding kregen wist ons zeer veel te vertellen.

Als afsluiter was er nog een spreker die zich inzette voor groene daken. Het hebben van flora op je dak heeft vele voordelen. Aarde isoleert goed en het is gunstig voor het filteren van hemelwater. Ook is het gunstig voor de co2 kringloop en de lucht kwaliteit. Dit is natuurlijk een fantastische nieuwe manier van denken. Waarom heeft nog niet elk huis zo’n groen dak, als je al deze voordelen hebt gehoord?

Toen dit hele onverwachte spektakel was afgelopen wierp ik een blik op de klok.
HET WAS AL 4 UUR!, wat betekende dat we nog maar 2 uur de tijd hadden om ‘de perfecte Bossche Bol’ op te sporen en te verorberen.
We besloten weer terug te lopen richting het station.
Eenmaal daar aangekomen sprak ik de eerst willekeurige man aan die ik tegenkwam met de vraag: “weet u waar ik ‘s werelds beste Bossche Bollen kan vinden?”
De man antwoordde kort en wees: “Daar heen”. Opnieuw keek ik op mijn klok en ik zag dat het inmiddels al kwart voor 5 was. Ik begon het nu toch echt benauwd te krijgen maar toen ik opkeek van mijn horloge zag ik in de verte een geestverschijning…of niet? Het was een wit bord met daarop in zwarte letters: “Banketbakkerij Jan de Groot, dé specialist in de beste Bossche Bollen”
EINDELIJK, mijn queeste was tot een eind gekomen, ik had ‘de perfecte Bossche Bol’ weten te bemachtigen…hmmmmmmmmm.

woensdag 17 november 2010

Culturele woensdag, 17 november 2010


AVR



Om nog maar eens voort te borduren op de bewustwording van je eigen afval en wat er mee gebeurd, was het deze week tijd om langs te gaan bij een afvalverwerkingsbedrijf.
We gingen naar AVR, in duiven (vlak bij Arnhem).
We gingen in het bijzonder naar dit bedrijf omdat dit bedrijf zeer ontwikkeld is op het gebied van terugdringen van CO2 uitstoot en het efficiënt omgaan met restenergie.

Na een korte inleiding over hoe het complex in elkaar stak, kregen we een rondleiding over het terrein en langs de verschillende afvalverwerkingsinstallaties.
We kregen een hoop feiten te horen en de man die ons de rondleiding gaf leek ook erg bekwaam met zijn werk omdat hij heel veel wist te vertellen.
Het werd ons al snel duidelijk dat er bij het verwerken van afval meer komt kijken dan je denkt: zo moet een bedrijf als AVR rekening houden met hele strenge regels op het gebied van bijv. CO2 uitstoot.
Ook was het geweldig om te zien hoe men heeft nagedacht over het efficiënt verwerken van afval.
Dit merkten we vooral goed toen we even in de controlekamer mochten kijken.
Hier vandaan werd alles bestuurd en gecontroleerd.
Van de verbrandingsoven tot de grijpklauw die alles in de stortkokers gooide, alles werd via de computer bediend en in de gaten gehouden.
Ook kregen we te horen dat AVR energie levert aan de regio die zij weer weten te winnen uit restwarmte.



Na de rondleiding volgde nog een outro van een andere medewerker.
Wat ik heel mooi vond om te horen was dat de investeerders van AVR het gewoon “voor de poen” doen. Ik vind het heel goed dat ze dat gewoon zeggen. Ze zeggen er natuurlijk ook bij dat ze het mooi vinden om te zien dat de technologische vooruitgang op het gebied van het verwerken van afval ervoor zorgt dat we steeds schoner en steeds efficiënter ons afval kunnen verwerken.
Maar er is niemand in deze wereld die zoiets voor niets zou doen, en dat benadrukt nog maar weer eens hoe belangrijk geld is in deze wereld en dat dat eigenlijk de brandstof is van de motor waarin wij leven.
  
Al met al was het heel goed om eens een kijkje te nemen bij een afvalverwerkingsbedrijf en om je bewust te worden van het feit dat er mensen heel slim en goed bezig zijn op dit gebied en dat het zo langzamerhand in een soort wetenschap een het veranderen is.
Waar het vroeger gewoon een oven was met een schoorsteen is het tegenwoordig een ‘state of the art’ installatie die in zijn geheel wordt gecontroleerd door computers en waarbij de CO2 wordt geïsoleerd.
Bedankt!

woensdag 10 november 2010

Culturele woensdag, 10 november 2010


Shock Doc



Helaas begon deze dag met een downer. Het programma werd omgegooid en we gingen niet meer naar Leidsche Rijn (hier zouden we naar een eco-neutraal gebouw gaan kijken en we zouden hier een rondleiding krijgen). Dus werd ons gevraagd om te verzamelen in de collegezaal waarna we verdere instructies zouden ontvangen over het alternatief.

We begrepen al snel dat het een rustig dagje zou worden waarop we vooral bezig zouden zijn met het kijken van spraakmakende documentaires.
We begonnen met Earth, de wonderschone natuurfilm van National Geographic die nog maar eens illustreert van wat voor een wondere wereld we deel uit maken.
Ik had hem al meerdere malen gezien, maar dat maakt hem eerlijk gezegd niet minder ontroerend.

Na Earth (en na een korte pauze) gingen we verder met een documentaire waarin een Canadese filmmaker probeert om industriële landschappen vast te leggen. Echt waanzinnig hoe subtiel hij dat heeft aangepakt en hoe hij eigenlijk er voor zorgt dat je een gigantische fabriek meer als een soort landschap ziet.
Ik vond het geen troosteloze documentaire, terwijl ik veel mensen dit wel heb horen zeggen.

Op deze documentaire volgde een docu over voedsel en consumeren, waarin diverse problemen rondom onze consumptie gerichte maatschappij aan de kaak worden gesteld.
Zo lieten ze zien dat aardappelen naast kwaliteit ook worden gefilterd op grootte.
Dat was echt bizar om te zien, het wordt namelijk alleen maar gedaan omdat er is aangetoond dat consumenten niet houden van kleine aardappelen of aardappelen met een afwijkende vorm.
Deze docu was naast schokkend ook best leerzaam. Ik heb veel gezien waarvan ik misschien wel wist dat het gebeurde, maar waar ik gewoon nog niet bij heb stil gestaan. Als je het op deze manier bekijkt is de mens eigenlijk heel asociaal, naar elkaar toe maar ook naar de natuur toe.

Het was jammer dat het oorspronkelijke programma moest worden omgegooid maar ondanks dat was het een reflectief dagje. Ook hebben we er een nieuwe opdracht bij: Maak met een groepje een filmpje over duurzaamheid.
Hier in het vervolg meer over.
Bedankt!


woensdag 3 november 2010

Culturele woensdag, 3 november 2010



In het bos



Deze culturele woensdag werd ingevuld met een excursie naar Heerenveen.
Op het programma stonden:
- Het museum Belvédère
- De ecokathedraal van Louis le Roy in Mildam

De dag begon NIET ZO VROEG (HA!), want ik kom uit Lelystad en ik had een lift geregeld en zo het geschiedde dat ik keurig netjes werd opgehaald. Een prettig begin van de dag.

Na een kort en aangenaam reisje kwamen we aan op de plaats van bestemming waar wij allereerst het museum Belvédère aandeden.
Het museum ligt midden in een schitterend mooi ruraal gebied waardoor de schoonheid van het ontwerp van het museum zeer subtiel naar voren springt.
Ik vond het een erg prettige plek.



In het museum kregen wij uiteraard de tijd om de collectie te bekijken. De vaste collectie bestaat uit twintigste-eeuwse en eigentijdse Nederlandse beeldende kunst met een accent op de noordelijke regio en Friesland. Ik vond het een hele prettige expositieruimte die opzich al heel interessant was om te zien.
Ook de diversiteit van de collectie vind ik altijd heel belangrijk en daar was in het museum Belvédère zeker spraken van. Niet alleen schilderijen maar ook diverse installaties prikkelden onze zintuigen. Er was veel te ontdekken.








Aan de ene kant jammer aan de andere kant leuk: we moesten verder met het programma. We zouden nu een wandeling maken naar de ecokathedraal van Louis le Roy in Mildam in kleine groepjes. De “catch” was alleen dat we de +- 40min durende wandeling in complete stilte moesten volbrengen. Ik besloot samen met mijn groepje om serieus aan deze opdracht te gaan staan en daar ben ik nu nogsteeds van aan het nagenieten. Het was zo bijzonder, je loopt door een prachtig mooi herfstbos waar alle kleuren te vinden zijn en waar je steeds weer iets nieuws ziet en hoort. Hoe langer en verder we liepen hoe minder ingekaderd en abstract de omgeving om ons heen werd. Met elke stap die we zette leek alles om ons heen wel beweeglijker en poëtischer te worden. Ik heb van die momenten gebruik gemaakt om over van alles na te denken en ik heb nog een paar dingen opgeschreven tijdens de wandeling:

“…Het was alsof ik een boek las. Voor mijn gevoel was het om me heen muis stil maar van binnen barstte het van geluid. Het geluid van je gedachten zijn soms de luidste…”

Kort samengevat: Ik vond de wandeling heel bijzonder, in meerdere opzichten. Wat ik nog wil toevoegen is dat het einde van de stilte heel vreemd aanvoelde.
Niemand van mijn groepje durfde de stilte te verbreken en dat was een soort teken dat we er allemaal van hadden genoten.



Na deze bijzondere ervaring kwamen we bij de ecokathedraal. Ik had nog nooit zoiets gezien. Een gigantisch bouwwerk dat zijn meerwaarde vindt in de gedachte dat het allemaal is gebouwd door 1 man: Louis le Roy. Hij is er 35 jaar mee bezig geweest en het is nogsteeds niet af (dat is het nooit overigens).
Het mooie is ook dat je ziet dat de plekken waar hij is begonnen alweer totaal zijn teruggenomen door de natuur. Ook dat is een hele mooie symboliek: De mens is heel machtig in zijn soort, maar zal het nooit winnen van de krachten van de natuur.



Ik vond het een dag met een gouden randje. De wandeling leeft nogsteeds voort in mijn gedachte en de diepere betekenis van de ecokathedraal raakt me nogsteeds.
Bedankt!



woensdag 27 oktober 2010

Culturele woensdag, 27 october 2010


Afval



Nieuwe periode, nieuwe culturele woensdagen, nieuwe kansen!

Het is weer zover, de eerste culturele woensdag van dit blok vond vandaag plaats. Zoals inmiddels gebruikelijk is, verzamelden we om 9:30 in de collegezaal waar wij een introductie zouden krijgen van het nieuwe thema:
DUURZAAMHEID!

2 weken geleden hadden we al te horen gekregen dat we zoveel mogelijk van ons eigen afval moesten verzamelen dus dat had ik ook gedaan.
Ik vond dit een goede kick-off van het nieuwe thema omdat je je op deze manier extra bewust wordt van de hoeveelheid afval die je produceert.
Zelf had ik een beste vuilniszak vol met rommel en dat zette me toch wel even aan het denken.

Na de introductie was het tijd om zelf aan de slag te gaan. We kregen de opdracht om het door ons verzamelde afval eens nader te inspecteren en te rangschikken. Op die manier kijk je met heel andere ogen naar je afval omdat je meer te weten komt over waar het product vandaan komt en over hoeveel kilometer het product heeft afgelegd om in de schappen van de winkel te komen.



Na een uurtje bezig te zijn geweest met onze zooi, verzamelden we wederom in de collegezaal waar we al het afval op een grote berg moesten gooien.
Binnen 10 minuten lag er echt een reusachtige berg vuilnis en ook hier werden we weer met de neus op de feiten gedrukt.



Na het storten kregen we de taak om het afval te gaan sorteren op een zelf gekozen categorie. Ik koos ervoor om al het transparante materiaal te verzamelen en al snel bleek ik niet de enige te zijn met dit plan. Samen met zo’n 10 studenten filterden we al het transparante materiaal uit de berg.
Na het sorteren was het natuurlijk de bedoeling om iets te gaan maken en dat wilde wel met een leger van 10 studenten.
Het resultaat: Een +-2 meter hoge boom van plastic.



Het was sterke kick-off van het nieuwe thema en ik ben zeer benieuwd wat de komende culturele woensdagen van dit blok me nog gaan brengen.
Bedankt!

woensdag 13 oktober 2010

Culturele woensdag, 13 october 2010

Subjectief



Deze week Moesten we gewoon weer verzamelen op de BKV waarna wij een opdracht zouden krijgen.
We werden allereerst weer ingedeeld in onze culturele woensdag groepjes waarna we een woord toegekend zouden krijgen.
De opdracht was het volgende:
Geef het toegekende woord gestalte op de gegeven locatie.

Ons woord: Subjectief.
Ik begon met mijn groepje in de school waar wij een brainstormsessie hielden.
Na de brainstormsessie hadden we wel een aardig goed idee en we controleerde of het een goed idee was met een experiment in school.
We kozen 4 plekken in school waarna we alle 4 (zonder naar elkaar te kijken) ieder één foto maakte van die 4 plekken.
Nadat we dit hadden gedaan, vergeleken we de foto’s met elkaar om tot de ontdekking te komen dat je op die manier een subjectief beeld hebt geconstrueerd in haar puurste vorm.
Iedereen heeft namelijk zijn eigen subjectieve visie vastgelegd en doormiddel van het vergelijken bevestig je dat subjectieve beeld nogmaals extra.
(ik hoop trouwens dat ik mezelf duidelijk maak).

Toen trokken we de oude stad in om de echte opdracht uit te voeren.
We hadden een object meegenomen.
Ons nieuwe idee was (om nog eens verder in te gaan op ons experiment) om aan mensen in de stad te vragen of zij, in de oude stad, een foto wilde maken van dat object. Daarbij vroegen we ze om te proberen om een zo interessant en origineel mogelijke foto te maken.

Het doel was om op die manier dus een x aantal subjectieve beelden vast te leggen. Ook hier zagen we dat iedereen de gegeven opdracht anders interpreteert waardoor dus die subjectiviteit naar voren kwam.
Hier is her resultaat: 














Deze culturele woensdag heb ik met mijn groepje een onderzoek uitgevoerd waar ik graag aan terugdenk. Ook was het weer tof om de bevindingen van anderen te zien.
Bedankt!

woensdag 6 oktober 2010

Culturele woensdag, 6 october 2010

Amsterdam



Deze culturele woensdag werden we vrijgelaten. Wel kregen we de opdracht mee om 3 musea te bezoeken in (misschien verraadt de titel het al enigszins…) Amsterdam.

De 3 musea / tentoonstellingen die we moesten bezoeken waren:
-      Het stedelijk museum
-      Nieuwe kerk op de dam
-      Beeldhal in Noord

Ik had om 9:30 afgesproken voor het centraal station met een groepje klasgenoten omdat het ons uiteraard gezellig leek om deze culturele woensdag met elkaar door te brengen.

Wij zijn begonnen bij het stedelijk museum.
In het stedelijk museum troffen we veel tekstuele kunst aan (als ik het zo mag noemen).
Ik vond dit wel tof, mede omdat ik hier niet veel van ken.
Toch moet ik zeggen dat ik meer van de ruimtelijke sculpturen en installaties ben, maar het was leuk om te zien (en te lezen).
Ook vonden we in het stedelijk museum uiteraard de maquette van het nieuwe gebouw.
Het zag er zeer indrukwekkend uit. Wat meteen opviel was het open karakter dat het nieuwe gebouw had. Dit kwam mede door het gebruik van langgerekte ramenpartijen aan de gevel. Toch had het iets vreemds, omdat de benedenverdieping van glas lijkt te zijn met daar boven een soort zwaar wit massief blok. Hierdoor lijkt het haast een onrealistische constructie.



Na het stedelijk museum gingen we naar de Beeldhal in Noord (Inderdaad een zéér logische volgorde).
Ik wist niet wat ik er van moest verwachten maar vanaf het moment dat ik binnenstapte verkneukelde ik me aan de verschillende sculpturen en installaties die in deze oude loods bij elkaar zijn gebracht. Zelfs van Lieshout was aanwezig met een bouwwerk (gestapelde bierkratjes die iets laten zien over standaardisering in maatvoering (iets wat van Lieshout graag deed)).
Het was zeer divers. Ik heb naar een aantal beelden wel een lange tijd staan kijken en van sommige kon ik geen genoeg krijgen.
Ook stonden er een aantal zeer grootschalige en gedetailleerde maquettes.
Dat was ook goed om even van dichtbij te bekijken.
Ook had ik op de een of andere manier het gevoel dat die beelden en sculpturen in deze loods hoorden. Waarom weet ik niet, het was goed, het klopte.




Na de beeldhal vervolgden we onze reis door Amsterdam naar de nieuwe kerk, waar een interessante installatie te zien was van Krein de Koning.
Hij heeft midden in de kerk een platform gebouwd van steigers van 5 meter hoog. Je kon er bovenop waardoor je dus door de nieuwe kerk kon rondlopen op een hoogte van 5 meter. Je merkt direct dat het een hele andere belevenis van de kerk met zich meebrengt.
Je ziet een totaal andere kerk eigenlijk. Je hebt ineens de mogelijkheid om dicht bij de kroonluchters te komen en om de versieringen daar boven eens goed te bekijken.
Ik vond dat het een heel grappig effect had, zoiets heb ik nog nooit gezien.


Amsterdam heeft me verrast.
Waar ik dacht dat ik Amsterdam goed kende heb ik toch weer 3 nieuwe belevenissen erbij die erg bijzonder waren.
Ik vond het een geslaagde dag in Amsterdam.
Bedankt!

woensdag 29 september 2010

Culturele woensdag, 29 september 2010

Het Kröller-Müller Museum



Evenals afgelopen woensdag beleefden we het nieuwe Culturele woensdag avontuur buiten de BKV.

Ditmaal, stond het Kröller-Müller Museum op de agenda.
Ik was er al 3 of 4 keer geweest dus ik wist ongeveer wat me te wachten stond.
Ik vond het niet vervelend dat ik het nog eens ging bezoeken. Het blijft gewoon leuk, en elke keer ontdek en zie ik wel weer iets nieuws.

We begonnen de dag met het fietstochtje over de heide op de witte fietsen.
Ik ben van mening dat dit bij het museumbezoek hoort en heb dan ook fel uitgehaald naar de cultuurbarbaren die zich niet waagden aan de fietstocht (grr)!
Het weer was prachtig dus maakte we er een rustig en aangenaam fietstochtje van.



Eenmaal bij het museum aangekomen, liepen we direct door naar het Rietveld Paviljoen waar we met een grote groep verzamelde.

Na een korte introductie (en na wat goede tips om eens “hier” en “daar” te gaan kijken) trokken we erop uit om (allereerst) de beeldentuin te bezichtigen.
De beeldentuin staat werkelijk vol met allerlei soorten beelden, sculpturen en installaties. Elk pad dat je inslaat neemt je weer mee naar een nieuwe plek met een andere sfeer en betekenis (een van de redenen waarom dit museum nooit verveeld).

Per Kirkeby

Marta Pan (Sculpture Flottante)

Ook is ons nog gevraagd of wij een ingreep wilden doen in de natuur.
Ik heb dit samen met een groepje gedaan.
We bedachten ons dat het misschien wel opvallend zou zijn om vormen te creëren die niet veel voorkomen in de natuur. Door deze vormen toe te voegen aan een stuk bos, ontstaat er een onnatuurlijk contrast.



In het museum ben ik niet meer geweest, mede omdat ik dat nu wel een beetje heb gezien (na 4 keer).

Ondanks dat ik al 4 keer in het Kröller-Müller Museum was geweest was het toch wel weer interessant.
Ik merk wel dat ik iedere keer weer iets nieuws zie, misschien is dat omdat ik er door de jaren heen anders naar ben gaan kijken en dat ik het daardoor ook anders ervaar.
Desalniettemin, genoten van een heerlijke dag met heerlijk weer.
Het was heerlijk.
Bedankt!



woensdag 22 september 2010

Culturele woensdag, 22 september 2010

Rotterdam



Deze culturele woensdag hebben wij Rotterdam aangedaan. Op het programma stonden:
-      Boijmans van Beuningen
-      Atelier van van Lieshout (onderzeebootloods)

Boijmans van Beuningen:

Boijmans van Beuningen is een museum met een zeer diverse collectie aan kunst.
Naast een zeer grootse collectie aan moderne kunst hebben ze ook veel klassieke kunst.
Kunstenaars als van Gogh, Vermeer, Picasso en dali. Ze zijn allemaal te vinden in Boijmans van Beuningen.

Ik was zelf het meest onder de indruk van de grootse installatie van Olafur Eliasson (Notion motion).
Toen ik binnen kwam in de ruimte waar de installatie zich bevond had ik direct het gevoel alsof ik me in een andere wereld begaf. Het had zo iets mystieks en geheimzinnigs over zich en dat heeft veel indruk op me gemaakt.


Olafur Eliasson (Notion motion)

Na het museum gingen we verder in de richting van het Atelier van van Lieshout (onderzeebootloods). We gingen met een veerpondje waardoor we nog een aardig stukje Rotterdam hebben kunnen zien.

Ik vond het atelier van van Lieshout zeer bijzonder omdat er heel veel verschillende kunstwerken stonden. Ook vond ik het leuk dat het een hele vrije tentoonstelling was. Je mocht (bijna) overal aankomen, voelen, meedoen, op die manier ervaar ik kunst altijd op een hele open manier. Dat vind ik prettig.
Wat ik ook heel opmerkelijk vond was dat sommige installaties / sculpturen heel opvallend en veelzeggend waren, terwijl andere juist weer heel ingetogen en bescheiden waren. Dat leverde een mooi beeld op.

Joep van Lieshout (onderzeebootloods)

Na van Lieshout gingen we weer op het pondje, terug naar de Willemskade. Toen hadden we nog de kans om naar “Scraps” te gaan. Dat heb ík uiteindelijk niet meer gedaan.

Ik vond het een bijzondere dag. Bijzonder in Rotterdam (ik was er nog nooit geweest). Bijzonder in Boijmans van Beuningen (veel spraakmakends gezien).
Bijzonder in het atelier van van Lieshout (Prettige manier van het ervaren van de kunst, heel vrij).

Alweer een geslaagde dag achter de rug, ik heb genoten.
Bedankt!